dimarts, 8 de març de 2016

Móra d'Ebre commemora el Dia Internacional de les Dones

Móra d'Ebre ha commemorat avui el Dia Internacional de les Dones, amb una concentració que ha tingut lloc aquest migdia a la plaça de Baix, davant de l'edifici de la Casa de la Vila. L'acte ha aplegat regidors i regidores de tots els grups polítics amb representació a l'Ajuntament, representants de les entitats locals i persones a títol individual. L'alcalde de Móra d'Ebre, Joan Piñol, ha sigut l'encarregat de llegir la Declaració Institucional del Govern de la Generalitat amb motiu de la diada del 8 de març de 2016, Dia Internacional de les Dones:


Declaració Institucional del Govern de la Generalitat

Enguany celebrem el 8 de març en un context totalment nou. Per una banda, Catalunya ha iniciat un procés polític per tal de preparar les bases de la futura constitució catalana, i ho ha fet amb el compromís de dur-lo a terme d'una manera democràtica, massiva, sostinguda i pacífica que permeti l'apoderament de la ciutadania a tots els nivells i es basi en una participació oberta, activa i integradora (*).

Per una altra banda, finalment disposem d'un marc normatiu que estableix i regula els mecanismes i els recursos per a fer efectiu el dret a la igualtat i a la no-discriminació per raó de sexe en tots els àmbits, etapes i circumstàncies de la vida: la Llei 17/2015, el 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes.

Aquest nou context fa que la celebració d'aquest Dia internacional de les dones prengui avui una dimensió, si cap, encara més significativa.

 El 1791 Olympe de Gouges va escriure la seva famosa Declaració dels Drets de la Dona i la Ciutadana, com a reacció a la Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà que només reconeixia la condició de ciutadania als homes i deixava les dones en una manifesta situació d'inferioritat.

 La Declaració dels Drets de la dona i la Ciutadana començava amb les següents paraules: "Home, ets capaç de ser just? Una dona et fa aquesta pregunta." I el seu Article 1 establia textualment: La dona neix lliure i és igual que l'home en drets. Les distincions socials només poden estar fundades en la utilitat comuna".

 Més de 200 anys després, el Parlament de Catalunya ha aprovat la Llei per a la igualtat efectiva de dones i homes, fruit d'un llarg camí de les dones a favor dels seus drets i de la seva llibertat; un camí que, al nostre país igual que a d'altres, es va iniciar amb la reivindicació històrica del moviment de dones i del moviment feminista. En una diada com la d'avui no hem de passar per alt que els avenços aconseguits, després de molts temps,són fruit, entre d'altres coses, de la lluita i l'esforç de moltes dones. Dones que amb la seva valentia i el seu sacrifici van fer possible que la veu de totes i cadascuna d'elles fos escoltada.

Sabem que les lleis són importants, són bàsiques, però també sabem que han d'anar acompanyades de transformacions socials i culturals que, a través de la reflexió i el compromís, tant a nivell individual com a nivell comunitari, ens permetin construir un imaginari col·lectiu que incorpori el reconeixement de l'experiència i l'expertesa femenina i feminista en tots els àmbits. Perquè les noves referències de relació entre dones i homes, han de ser referències de relació basades en el respecte de la diferència entesa com un valor social imprescindible. Perquè no podem oblidar que la identitat de gènere és una construcció cultural i social; que el canvi serà fruit del treball i de la lluita de moltes dones per ésser reconegudes en i des de la seva singularitat, sense cedir davant els estereotips de gènere; estereotips que no contemplen la diversitat de les dones i representen una limitació en els seus projectes i desitjos.

Arribar a aquesta visió de la societat és un procés que requereix transformacions.  Es tracta d'anar de construint, de mica en mica, les condicions socials i culturals
determinants d'un sistema que concep i explica el món tot mantenint les dones en el marge, i d'anar avançant, pas a pas, cap a una societat més justa i més lliure per a dones i homes. I això és feina de tot el conjunt de la societat, de les institucions i Volem també fer públic el nostre compromís d'impulsar i desenvolupar el manament que el nou marc normatiu per a la igualtat efectiva de dones i homes ens dóna, i de fer-ho de manera coordinada i col·laborativa amb totes les institucions i amb tots els Gràcies a les lluitadores i lluitadors del passat, dones i homes d'avui podem viure en llibertat i decidir sobre els nostres actes com a persones de ple dret. Gràcies a les reivindicacions dels feminismes i a les mobilitzacions de les dones que ens han precedit, avui disposem de les eines per seguir avançant en el camí cap a la igualtat efectiva de dones i homes. Perquè aquest no és un camí finalitzat, encara ens resta molta feina per fer, moltes fites per assolir, hem de seguir avançant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La Banda de l'Escola de Música i Dansa de Móra d'Ebre interpreta 'El cant del Barça'

Via Crucis, baixada del Sant Crist per les escales del Castell de Móra d'Ebre 2014