dijous, 14 de gener de 2016

Móra d'Ebre inicia la festa de Sant Antoni amb un homenatge a Bladé i Desumvila

Móra d'Ebre ha encetat avui els actes de la Festa Major d'hivern de Sant Antoni, dedicats a homenatjar la figura de l'escriptor benissanetà Artur Bladé i Desumvila, coincidint amb el 20è aniversari de la seua mort.

Móra d'Ebre ha encetat avui els actes de la Festa Major d'hivern de Sant Antoni, amb un homenatge a la figura de l'escriptor benissanetà Artur Bladé i Desumvila, coincidint amb el 20è aniversari de la seua mort.

En primer lloc ha s'ha descobert la placa del carrer d'Artur Bladé i Desumvila, via urbana paral·lela a l'avinguda de Pius XII, pròxima a la rotonda de l'N-420 que connecta el nucli urbà morenc amb la carretera de Benissanet. Amb aquest acte s'ha donat compliment a un acord municipal que comprometia a l'Ajuntament a retolar aquest carrer, situat en una zona de recent urbanització.

L'acte ha comptat amb la presència de l'alcalde, Joan Piñol, i del fill de l'homenatjat, Artur Bladé i Font. Piñol ha destacat en el seu discurs la vinculació de Bladé i Desumvila amb la capital de la Ribera d'Ebre, on va participar en els moviments periodístics, polítics i culturals del primer terç del segle XX.

La plaça, realitzada per la terrisseria Papasseit de Miravet, s'ha instal·lat en una pedra acompanyada d'una altra placa amb un text de Bladé i Desumvila, del llibre L'edat d'or, que tracta sobre diferents indrets de Móra d'Ebre.

Per la seua banda, Artur Bladé i Font va agrair el gest de l'Ajuntament de posar la placa al carrer, ja que si bé ja fa anys que es va aprovar la denominació, la retolació de la via urbana s'ha demorat. Bladé i Font ha destacat la profunda relació del seu pare amb Móra d'Ebre i ha expressat el desig que aquesta mena d'homenatges a l'inigne memorialista riberenc s'estengui a d'altres municipis de la comarca.

Posteriorment, ha tingut lloc la inauguració d'una exposició dedicada a l'escriptor a la sala Julio Antonio, a iniciativa del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre i l'associació La Riuada. És una mostra de 28 fotografies familiars de Bladé i Desumvila, que abraça tota la seua vida, des de les fotografies de noiesa i joventut fins a les de maduresa, passant pels exilis a Montpeller i Mèxic.

Finalment, s'ha fet la projecció d'una entrevista històrica a Artur Bladé i Desumvila, realitzada a la primeria dels anys noranta del segle passat pel periodista Gabi Sanz. En aquesta cinta, al llarg de mitja hora, Bladé i Desumvila fa un repàs a la seua trajectòria vital i explica la seua vinculació amb Móra d'Ebre i els personatges il·lustres de la població que va conèixer i amb qui es va relacionar.

Cap comentari:

Publica un comentari

La Banda de l'Escola de Música i Dansa de Móra d'Ebre interpreta 'El cant del Barça'

Via Crucis, baixada del Sant Crist per les escales del Castell de Móra d'Ebre 2014