dijous, 6 de novembre de 2014

La Diputació inaugura dues exposicions a Móra d'Ebre per homenatjar l'escultor Julio Antonio, fill del municipi

Móra d'Ebre, ciutat natal de l'escultor Julio Antonio, acull fins al proper 11 de gener dues exposicions sobre l'artista, en el marc de les activitats organitzades per la Diputació de Tarragona coincidint amb el 125è aniversari del seu naixement. Les mostres Julio Antonio. Escultor (Sala temporal Julio Antonio) i Julio Antonio. La vida i l'obra (Sala d'exposicions Julio Antonio) pretenen apropar a la ciutadania la figura i l'obra de l'escultor, així com reivindicar la seva importància.

 

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha inaugurat aquest dimecres les dues exposicions, juntament amb l'alcalde de Móra d'Ebre i diputat de la Diputació, Joan Piñol. L'acte, que s'ha celebrat a la sala temporal Julio Antonio del municipi, ha comptat també amb la participació de Joan Launes, president de l'Associació Cultural La Riuada, i del vicepresident territorial de la Diputació a les Terres de l'Ebre, Pere Panisello.

 

Durant l'acte, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha destacat la importància de Julio Antonio, tot dient "és un dels grans i és del nostre territori". I ha posat de manifest el recolzament que va rebre l'artista de la institució, donat que l'any 1907 la Diputació li va atorgar una beca i l'any 1909 li va donar una borsa de viatge per anar a Itàlia. Finalment, ha ressaltat que l'objectiu de la Diputació és posar en valor la figura de Julio Antonio i conservar i difondre la seva obra entre el públic de totes les edats. Per aquest motiu, Poblet s'ha compromès a ajudar al municipi "a tenir un un espai adequat que permeti enaltir la figura d'aquest gran artista". "L'artista s'ho mereix i la ciutat també", ha dit.

 

D'altra banda, l'alcalde de Móra d'Ebre, Joan Piñol, ha afirmat que "aquestes exposicions li donen a Julio Antonio el reconeixement que es mereix", tot ressaltant que "és el primer pas per convertir l'artista en l'emblema de l'activitat cultural del municipi". Piñol ha agraït a la Diputació la cura que té de les obres de què disposa, i la tasca de divulgació que en fa. De fet, el Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona va rebre l'any 1968 el llegat de l'obra de l'escultor Julio Antonio que conservava la seva família. Aquest llegat està constituït per una part molt significativa de l'obra d'aquest creador, a més d'un important nombre de documents, fotografies i objectes personals. Com a legatària de l'obra de Julio Antonio, la Diputació de Tarragona té el compromís de difondre-la i projectar-la tant arreu de les comarques tarragonines com a l'exterior.

 

Finalment, el president de l'Associació Cultural La Riuada, Joan Launes, ha destacat que es coneix poc la relació de Julio Antonio i Móra d'Ebre, i "ara és el moment de conèixer el nostre escultor i la seva obra".

 

La mostra Julio Antonio. Escultor, complementada amb sis obres originals de la sèrie Bustos de la Raza, es pot visitar precisament a la sala temporal Julio Antonio (carrer d'Antoni Asens, 16), i, a partir del gener de 2015, s'exposarà de manera itinerant als municipis que la sol·licitin. Aquesta exposició presenta el cronograma de la trajectòria vital de l'escultor, des dels orígens a la Ribera d'Ebre, passant pels diversos estadis del seu aprenentatge en el camp de l'art, fins a arribar a la projecció com a artista i a la plenitud assolida en els darrers anys de la seva vida.

 

L'altra exposició és Julio Antonio. La vida i l'obra en les seves fotografies, que es pot contemplar a la sala d'exposicions Julio Antonio, situada al carrer del mateix nom. Mitjançant nombroses imatges de l'escultor i el seu entorn més pròxim, permet conèixer una mica més el personatge: com era als 4 anys, i de jove; les primeres obres; visions de diversos tallers on va treballar; els seus companys i amics, la seva família...

 

Aquestes exposicions, produïdes per l'Àrea del Servei d'Assistència al Ciutadà de la Diputació a través del Museu d'Art Modern de Tarragona i del Servei de Cultura, formen part de les nombroses activitats que la Diputació de Tarragona ha organitzat arreu del territori amb motiu dels 125 anys del naixement de l'escultor Julio Antonio (Móra d'Ebre, 1889 - Madrid, 1919). A Tarragona, el Museu d'Art Modern de la Diputació (al C/ Santa Anna 8) acull fins al 9 de novembre Julio Antonio. Volum dibuixat, que mostra el vessant de l'artista com a dibuixant. L'exposició proporciona una visió complementària de l'espai  Bronze Nu, on s'exposa de forma permanent l'obra d'aquesta artista. D'altra banda, el Museu d'Art Modern ha estat també l'escenari d'un cicle de conferències dedicat a l'artista, que s'ha celebrat durant el mes d'octubre.

 

L'autor

Julio Antonio Rodríguez Hernández neix a Móra d'Ebre l'any 1889. El seu primer mestre fou Lluís Viñales, i el fang de les ribes de l'Ebre li serví per fer els seus primers treballs. El 1896 la família es trasllada a Tarragona, on assisteix a les classes de l'Ateneo Tarraconense para la Clase Obrera. Els seus professors foren Marià Pedrol, de dibuix, i Bernat Verderol, d'escultura. El 1897 es trasllada a Barcelona, on continua el seu aprenentatge al taller de l'escultor Feliu Ferrer. El 1903 la família es trasllada a Múrcia, on Julio Antonio realitza el primer grup escultòric: Flores malsanas. L'any 1907 la Diputació de Tarragona li atorga una beca per estudiar a Madrid, on comença a treballar al taller de l'escultor Miquel Blay. El 1908, juntament amb Miquel Viladrich, munta el seu taller al carrer de Villanueva. El 1911 guanya el concurs per fer el Monument als Herois de 1811. Els darrers anys de la seva vida projecta i realitza un important nombre de monuments que el situen com un dels artistes amb més anomenada del país. L'escultor mor a Madrid l'any 1919.

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La Banda de l'Escola de Música i Dansa de Móra d'Ebre interpreta 'El cant del Barça'

Via Crucis, baixada del Sant Crist per les escales del Castell de Móra d'Ebre 2014