divendres, 7 de novembre de 2014

Exposició "De la Vegueria al Corregiment" a l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre de Móra d'Ebre

L'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre (ACRE) de Móra d'Ebre exhibeix l'exposició "De la Vegueria al Corregiment"durant l'horari habitual de l'Arxiu fins al 28 de novembre. L'exposició, formada per un plafó introductori i 35 reproduccions de mapes extrets de l'extraordinària obra de Jordi Estruga "El  tresor cartogràfic de Catalunya", editada per l'editorial Base, pretén difondre alguns dels mapes gravats i editats per les millors escoles cartogràfiques europees dels segles XVII i XVIII, les dels Països Baixos, França, Anglaterra, Àustria i Alemenya, si bé també n'hi ha d'Itàlia i Espanya.


Alhora l'exposició pretén fer entendre al visitant com la Guerra de Successió, tot i l'evident impacte que va suposar a nivell institucional i social a Catalunya i, per descomptat, a les Terres de l'Ebre, no va suposar un canvi significatiu a les actuals comarques ebrenques a nivell espaial, circumstància que es pot corroborar observant els mapes de la mostra.

Tot i que cal tenir present que l'any 1716, a l'article 30 del decret de Nova Planta establert pel règim borbònic després de la desfeta de 1714, s'estableix que el model territorial no s'estructuraria en vegueries, tal i com havia succeït des del s. XIV, sinó en corregiments.

En el marc dels actes d'inauguració de la mostra, que va tindre lloc el 7 de novembre,  l'historiador Agustí Alcoberro i Pericay, un dels màxims especialistes en la Guerra de Successió, va pronunciar la xerrada "La Guerra de Successió i Catalunya (1702-1705)".Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La Banda de l'Escola de Música i Dansa de Móra d'Ebre interpreta 'El cant del Barça'

Via Crucis, baixada del Sant Crist per les escales del Castell de Móra d'Ebre 2014