divendres, 29 d’agost de 2014

Els raiers de la Pobla de Segur es faran presents a la Festa del Riu de Móra d'Ebre 2014


El dissabte dia 30 d'agost, a les 17.00 h, tindrà lloc davant del Club Nàutic de Móra d'Ebre l'edició 2014 de la Festa del Riu, la festa fluvial més antiga de Catalunya. Hi haurà les clàssiques curses de muletes en diferents categories masculines i femenines (a partir de les 17.35 h), amb l'acompanyament de la Banda de l'Escola de Música i els Gegants Sirgadors de Móra d'Ebre.

La festa s'iniciarà a les 16.45 h amb la cercavila d'autoritats i el toc del corn dels llaguters. Posteriorment, hi haurà el IV Concurs de Sirgadors de l'Ebre, en què els participants estiraran amb sirga una muleta de 1.000 quilos de pes. Qui faci el recorregut estipulat amb menys temps rebrà 100 euros de premi i la resta de participants en rebran 25. Els sirgadors concursants tornaran a portar la vestimenta típica de l'època, a més també es farà sonar el toc del corn marí, instrument utilitzat per les tripulacions per comunicar-se quan antigament es navegava pel riu amb llaguts. Les inscripcions es poden efectuar fins al dimecres 27, de 10.00 h a 14.00 h, a l'Ajuntament.

Seguidament es farà una exhibició de rais al riu Ebre a càrrec dels Raiers de la Pobla de Segur. Baixaran pel riu Ebre i s'aturaran al moll de la Generalitat de Móra d'Ebre perquè el públic pugui veure'ls de prop i fer-se fotografies. Després continuaran el seu recorregut per la façana fluvial de Móra d'Ebre. Els rais tornen a baixar per l'Ebre després de 21 anys sense fer-ho, amb l'objectiu d'afermar els llaços d'agermanament entre sirgadors i raiers, dos tradicions fluvials catalanes. Els sirgadors de Móra d'Ebre assistiran a la Diada dels Raiers de 2015 a tocar el corn amb l'acompanyament de la parella de gegants Els Sirgadors.

Una altra de les novetats d'enguany serà el repartiment gratuït, de 16.45 h a 17.30 h, de la nova beguda de la festa, anomenada Sirgador. La beguda és el suau, la beguda morenca per excel·lència a base de cafè, barrejada amb un ingredient especial que bevien els llaguters i que es donarà a conèixer durant el tast.

Igual que l'any passat, enguany també hi haurà una altra exposició de fotografies antigues sobre la Festa del Riu i els seus elements tradicionals, com ara les muletes.

L'organització recomana al públic que es torni a posar al coll el mocador típic de sirgador per a participar a la Festa del Riu, amb camisa o camiseta blanca. Qui encara no el tingui, el podrà adquirir a la plaça de Baix abans de començar la Festa del Riu.

El programa d'actes de la Festa és el següent:

16.45 h. Tast de la nova beguda de la festa, a la plaça de Baix.

16.50 h. Cercavila d'autoritats de l'Ajuntament fins als molls del riu.

17.00 h. Concurs de Sirgadors de l'Ebre.

17.20 h. Exhibició de rais pel riu Ebre.

17.35 h. Cursa de muletes infantil.

17.50 h. Travessia nedant pel riu.

18.10 h. Cursa de muletes femenina.

18.30 h. Exhibició de llagut català.

18.50 h. Cursa de muletes masculina.

19. 00 h. Llançament de síndries i melons al riu.

La festa estarà amenitzada per la Banda de l'Escola de Música i Dansa de Móra d'Ebre i els gegants de la Colla Gegantera.

Organitza: Club Nàutic, Centre d'Estudis Ribera d'Ebre i Regidoria de Festes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La Banda de l'Escola de Música i Dansa de Móra d'Ebre interpreta 'El cant del Barça'

Via Crucis, baixada del Sant Crist per les escales del Castell de Móra d'Ebre 2014