dimecres, 16 de juliol de 2014

El “II Campus de Música i Ball Populars” de Móra d’Ebre ret homenatge el cantador Pepe Sanz Garcia “Lo Canalero”


El dijous 17 de juliol a les 22.15 i en el castell de Móra d'Ebre se celebrarà un dels actes més emblemàtics d'este Campus de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya que coordina l'associació tortosina "Espai de So". Es tracta de la II Vetlada d'Enversadors que en l'edició d'enguany ha volgut retre homenatge a un dels enversadors de jota catalana més emblemàtic en la història d'esta tradició poètica tan singular: Pepe Sanz Garcia (Roquetes 1914-2004)

En paraules del coordinador del Campus, l'etnògraf valencià Lluís-Xavier Flores Abat "la data de 2014 ens obligava enguany a retre un homenatge a esta inoblidable figura del vers cantat i improvisat de Catalunya amb la coincidència dels seus 100 anys de naixement i una dècada de la seua pèrdua". Per tal motiu, el programa de la Vetlada d'enguany compta amb la presència de 9 poetes improvisadors vinguts des de les mateixes Terres de l'Ebre, però també del País Valencià, Mallorca i Múrcia.

Els organitzadors del II Campus de Música i Ball Populars de les Terres de l'Ebre, Matarranya i Nord del País Valencià aplaudeixen el fet de reunir, per primera vegada a Catalunya, un elenc tan important i de tan gran qualitat de poetes improvisadors com este. En concret, els troveros murcians Emilio del Carmelo i Pedro Cabrera, membres de l'"Asociación del Trovo" de Múrcia, són figures molt conegudes a tot el surest peninsular, mentres que el glosador mallorquí Mateu "Xurí" ha rebut recentment el Premi al Mèrit Cultural de l'illa de Mallorca per la seua activitat en pro de la difusió de la glosa o cant improvisat mallorquí. El versador valencià Josemi Sánchez i els cantadors "Javi de Requena" i "Lluís, el bessó d'Alacant", els enversadors o copleros catalans "Sofia de la Ribera" i Juanito Aragonés,i al glosadora mallorquina Maribel Servera arredoniran este elenc de corrandistes, com també són coneguts estos poetes improvisadors a Catalunya. 

Entre les novetats de l'edició d'enguany hi ha el fet que tots els poetes participants a banda d'improvisar versos segons els estils de la seua terra, i en homenatge a "Lo Canalero", a més a més, hauran d'enversar poesies a l'estil de jota catalana, la qual es basa en una estrofa de sis versos o paraules, i cantar-la als acords que sone la típica rondalla catalana. Per si fora poc, entre tots els enversadors s'establirà un "picadillo", costum antiquíssima en les Terres de l'Ebre que consisteix a improvisar estrofes picants dirigides al seu adversari, una pràctica que demostra la mestria dels participants.

A l'acte assistiran els familiars de Pepe Sanz Garcia "Lo Canalero" com també Lluís Puig,  Director General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La Banda de l'Escola de Música i Dansa de Móra d'Ebre interpreta 'El cant del Barça'

Via Crucis, baixada del Sant Crist per les escales del Castell de Móra d'Ebre 2014