diumenge, 1 de juny de 2014

Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc es consoliden com a referent de la promoció de la literatura en llengua catalana

La setena edició de Litterarum, fira d'espectacles literaris i l'onzena Fira del Llibre Ebrenc han tancat avui portes després d'un cap de setmana intens en què la literatura i les lletres catalanes han omplert pràcticament tots els racons de Móra d'Ebre. Des de l'organització es fa una valoració molt positiva. «Pensem que aquesta edició que avui tanquem ens consolidarà com a referent al país de la promoció de la literatura en llengua catalana», apunta el director del doble esdeveniment literari, Albert Pujol.


Més de 3.000 persones han passat enguany per Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc, 1.600 de les quals han estat espectadors dels vint espectacles programats. Entre aquests espectacles cal destacar Empremtes, una experiència de teatre i dansa enmig del riu Ebre; L'etern mecanoscrit, de La Impaciència Teatre, que va captivar el públic més jove, o Victus, amb la participació d'Albert Sánchez Piñol, que va generar el moment de màxima intensitat de l'edició 2014.


L'àrea professional de Litterarum ha crescut en nombre d'activitats adreçades a programadors, gestors culturals i responsables d'espais escènics. A banda de tots els espectacles amb representacions programades, s'hi han donat a conèixer fins a dotze espectacles literaris de tota mena en diverses trobades i espais de presentació. De fet, la professionalització és un dels puntals d'aquesta fira, ja que obre les portes al fet que els espectacles que s'han estrenat o representat a Litterarum es puguin veure ara a altres parts del país.


Especialment emotiu ha estat l'acte d'homenatge a Gerard Vergés, celebrat dissabte a la tarda, en què Móra d'Ebre i la Fira del Llibre Ebrenc han inaugurat el mural en forma de grafit al pont d'arcades amb uns versos del poeta que parlen del riu, del poemari Long play per a una ànima trista (1986). Un acte que va comptar amb la presència de la família de l'escriptor i que va continuar amb l'espectacle Les paraules cantades de Vergés, a càrrec del grup ebrenc Riu en So.


Més de cinquanta artistes de quinze companyies diferents han estat presents a la setena edició de Litterarum, i s'han presentat un total 24 novetats editorials, entre les quals destaca L'horitzó primer (L'Avenç), de Joan Todó; L'estiu de l'amor (Ara Llibres), de Toni Orensanz; Quarts i hores II. Terres llocs i paisatges (Arola), de Josep Santesmases; Castor: la bombolla sísmica (Saldonar), de Jordi Marsal; Amors gairebé eterns (Cossetània), de Josep Igual, o Les passions de la Menestrala (Cossetània), de Francesca Aliern.


Premi Llibresebrencs.org


Dins el marc de la Fira del Llibre Ebrenc ahir es van donar a conèixer els guanyadors del desè Premi Llibresebrencs.org de relats curts per Internet que enguany ha arribat a la seua desena edició. Per commemorar-ho s'ha editat un llibre digital de descàrrega gratuïta amb els relats guanyadors de totes les edicions realitzades, inclosa la d'enguany. Els guanyadors d'aquesta última edició han estat:

Categoria A: Els llibres breus, de Cristina Rocamora Ardèvol (Falset)

Categoria B: Flor d'amor, aura d'enyorança, de Laura Fabregat Aguiló (les Cases d'Alcanar

Categoria C: I, de sobte, incomunicació de Norma Català Ribera (Flix)

Categoria D: T'estimo, ja et canviaré de Vanesa Roca Pallarés (Amposta)


Aquest matí s'ha celebrat l'onzena Jornada del Llibre Ebrenc, dedicada enguany a la narrativa breu, que ha comptat amb la presència de l'escriptora i professora de la UAB Bel Olid, que ha fet aproximació al gènere en forma de conferència i, tot seguit, ha moderat el debat entre l'escriptor i periodista barceloní Joan Barril i l'escriptor ebrenc Jesús M. Tibau, per reflexionar també sobre el seu procés creatiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La Banda de l'Escola de Música i Dansa de Móra d'Ebre interpreta 'El cant del Barça'

Via Crucis, baixada del Sant Crist per les escales del Castell de Móra d'Ebre 2014