dimecres, 11 de juny de 2014

L’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre acull la inauguració de la jornada “Les Famílies Nobles de la Ribera d’Ebre”El passat divendres 6 de juny a les 19,30 hores es va portar a terme la inauguració de la jornada "Les Famílies Nobles de la Ribera d'Ebre" a l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre (ACRE). La jornada pretén apropar a la ciutadania de la comarca una de les classes socials més influents i, en conseqüència, més determinants en la configuració de la història del territori: els nobles. Cal tenir present que les nissagues nobiliàries de l'actual comarca de la Ribera d'Ebre van jugar un paper molt destacable en diversos àmbits i, precisament per aquest motiu, són força nombrosos els testimonis que ens han arribat de la seva actuació, sobretot si els comparem amb d'altres grups socials.

L'acte, al qual van assistir més de cinquanta persones, va iniciar-se amb els parlaments dels organitzadors de la jornada. Primerament, va prendre la paraula Gemma Carim, consellera comarcal del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre (CCRE), que va destacar l'encert de la jornada, a més de convidar als particulars de la Ribera d'Ebre a "seguir el camí pres per l'Ajuntament de Vinebre de cedir el fons patrimonial de la família Domènech de Vinebre" als professionals de l'ACRE, "que posen en valor la documentació". A continuació, va intervenir Josep Antoni Collazos, president del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE), qui va posar èmfasi en l'encert de la jornada i va destacar la voluntat de "portar-la a terme als diversos municipis en què les famílies nobles van habitar".

Acte seguit, va prendre la paraula Ferran Bladé, director dels serveis territorials del Departament de Cultura a les Terres de l'Ebre qui va fer esment a la novetat de la temàtica triada, atès que "la Ribera d'Ebre és una comarca que no s'havia aproximat a l'estudi d'aquest grup social, que, d'altra banda, va portar a terme una activitat tant rellevant". Finalment, va intervenir Joan Piñol, alcalde de Móra d'Ebre, que va destacar la feina feta per l'ACRE, i la voluntat "de trobar fórmules innovadores i atrevides per tal d'apropar a la ciutadania la documentació que custodia".

A continuació Salvador Rovira, professor de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona va pronunciar la conferència "Generalitats sobre la noblesa i els Montagut", en la qual va posar llum sobre el concepte de noblesa, els principals llinatges de la Ribera d'Ebre i, en especial, sobre la família Montagut, comtes de la Torre de l'Espanyol, l'única família pertanyent a l'alta noblesa de l'actual comarca de la Ribera d'Ebre.

La jornada "Les Famílies Nobles de la Ribera d'Ebre" ha estat organitzada per l'ACRE, el CERE, l'Ajuntament de Móra d'Ebre i el CCRE i rep el suport dels ajuntaments de Vinebre, Flix, Ascó i Tivissa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La Banda de l'Escola de Música i Dansa de Móra d'Ebre interpreta 'El cant del Barça'

Via Crucis, baixada del Sant Crist per les escales del Castell de Móra d'Ebre 2014