diumenge, 1 de juny de 2014

La Fira del Llibre Ebrenc de Móra d'Ebre ret homenatge a l'escriptor Gerard Vergés

Móra d'Ebre va acollir el dia 31 de maig un homenatge a l'escriptor tortosí Gerard Vergés, mor el passat dia de Sant Jordi, als 83 anys. Els actes es van celebrar en el marc de la Fira del Llibre Ebrenc i de Litterarum, fira d'espectacles literaris, certàmens que es tanquen avui.

En primer lloc, la vídua de Vergés, Imelda Alonso, i l'alcalde de Móra d'Ebre, Joan Piñol, van descobrir un grafit pintat en una pilastra del pont d'arcades de Móra d'Ebre, obra del jove artista ribar-rojà, de 18 anys, Albert Bonet. El grafit representa un home gran que mira un riu Ebre crepuscular, coronat pels cinc versos finals del poema de Gerard Vergés titulat Parlo d'un riu mític i remorós.

A la inauguració del grafit hi va assistir bona part de la família de Gerard Vergés, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i la tinenta d'Alcaldia de la capital del Baix Ebre, Meritxell Roigé.

Seguidament, els actes van continuar a la plaça de la Cultura de Móra d'Ebre, on es va instal·lar el recinte firal dels dos certàmens literaris. En aquest indret el grup Riu en So va estrenar l'espectacle musical Les paraules cantades de Vergés, inspirat en una colla de poemes de l'autor publicats entre 1980 i 2002.

El director de la Fira del Llibre Ebrenc, Albert Pujol, va manifestar que Vergés és tot un referent per a les lletres ebrenques i per a la fira morenca. Va recordar que el poeta tortosi, l'any 2005, quan aquest certamen era un projecte incipient pilotat "per uns jovenents de 25 anys, va vindre, va llegir la lliçó inaugural de la segona edició del certamen i ens va donar tot el seu suport, amb tot el que això significava per a nosaltres".

La vídua de Vergés, Imelda, va recordar emocionada les visites anuals que feia amb el seu marit a Móra d'Ebre amb motiu de la fira, i va mostrar la gratitud de la família del poeta amb la capital de la Ribera d'Ebre per l'estimació que Móra d'Ebre sempre ha manifestat per Vergés.

Avui a la tarda es tancaran els dos certàmens literaris que han emplenat de música, dansa, teatre i literatura tot el cap de setmana els carrers i les places de Móra d'Ebre. En total, s'hauran vist vint espectacles de quinze companyies diferents en el marc de Litterarum. Quant a la Fira del llibre Ebrenc, cal destacar la presència al certamen de sis llibreries especialitzades, la presentació d'una quinzena de llibres i la visita d'autors i crítics tan rellevants del panorama literari català com Albert Sánchez Piñol, Joan Barril o Jordi Llavina, comissari de l'Any Vinyoli que promou la Institució de les Lletres Catalanes.

Enguany Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc, a banda del record a Gerard Vergés, han estat marcats per la celebració de l'Any Vinyoli i el Tricentenari.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La Banda de l'Escola de Música i Dansa de Móra d'Ebre interpreta 'El cant del Barça'

Via Crucis, baixada del Sant Crist per les escales del Castell de Móra d'Ebre 2014