dilluns, 26 de maig de 2014

Més de cinquanta artistes provinents de Catalunya, les Illes i Andorra actuaran en l’edició d’enguany de Litterarum


Móra d'Ebre es convertirà els propers dies 30, 31 de maig i 1 de juny en el centre neuràlgic de la producció escènica a partir de textos escrits en llengua catalana. Litterarum, la setena fira d'espectacles literaris, portarà a la capital de la Ribera d'Ebre, un total 53 artistes de quinze companyies diferents provinents de Catalunya, les Illes Balears i Andorra, sense comptar els que participaran en els espais professionals de la fira. S'hi podran veure cares força conegudes dins el món escènic del país, com les actrius Sílvia Bel i Sílvia Sabaté. Sílvia Bel, dalt de l'escenari posant veu a un dels passatges de Victus: del mal que van fer aquells soldats, un dels plats forts del Litterarum d'enguany, que a més comptarà també amb la presència i participació de l'escriptor Albert Sánchez Piñol. La segona com a protagonista del curtmetratge La gallina, del director ulldeconenc Manel Raga, l'obra amb què s'estrenarà la secció d'audiovisual literari de la fira.

Entre els noms més coneguts que passaran per Litterarum 2014 també cal destacar la periodista i directora teatral Elisenda Roca, que fa tàndem amb l'artista plàstic roquetenc Ignasi Blanch. Tots dos han creat una obra innovadora que mescla dalt de l'escenari pintura i literatura a temps real: 1714: àlbum il·lustrat. Altres artistes que es fan un lloc dins el panorama teatral o musical del país, com Aina Huguet o Martí Noy, també presentaran les seues creacions a Litterarum 2014.

Fira professional

La fira d'espectacles literaris, que enguany estarà marcada per la commemoració del Tricentenari, l'Any Vinyoli i l'homenatge a Gerard Vergés, continua apostant fort per la professionalització. Així, per facilitar encara més la feina als programadors que s'hi inscriguin —enguany es preveu que ho facin un centenar—, es crearà un codi QR per a l'acreditació de cadascun amb les seues dades professionals. "Així no caldrà que intercanviïn targetes", explica Albert Pujol, director de la fira. Al marge d'això s'ha dissenyat també una aplicació per a mòbils d'espectacles literaris. Aquesta aplicació estarà disponible per a Android i iOS divendres 30 de maig i, de moment, inclourà informació de tots els espectacles literaris inscrits a Litterarum. Posteriorment es podran anar afegint totes les creacions escèniques inspirades en textos literaris escrits en català que es presentin en altres fires i festivals del país.

Enguany, dins les activitats professionals adreçades exclusivament a programadors (la Llotja d'Espectacles Literaris i l'Aparador d'Espectacles Literaris per a biblioteques i petits espais escènics) s'hi ha afegit la presentació de projectes de Literatura i Vi, divendres a la tarda. Els responsables del Centre Quim Soler, la literatura i el vi (Priorat) i l'empresa de serveis culturals Tramoia presentaran els projectes amb els quals treballen i que uneixen aquests dos àmbits.

Litterarum està organitzada per l'Ajuntament de Móra d'Ebre i la Institució de les Lletres Catalanes, amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, l'Institut Català de les Empreses Culturals, els Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l'Ebre i l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre. Enguany compta, a més, amb el patrocini principal d'Estrella Damm. Litterarum coincideix amb la Fira del Llibre Ebrenc, organitzada pel Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, l'Ajuntament de Móra d'Ebre, l'Institut Ramon Muntaner i el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes, l'Institut Català de les Empreses Culturals, la Diputació de Tarragona, els Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l'Ebre i la Coordinació Territorial de Joventut a les Terres de l'Ebre.

Cap comentari:

Publica un comentari

La Banda de l'Escola de Música i Dansa de Móra d'Ebre interpreta 'El cant del Barça'

Via Crucis, baixada del Sant Crist per les escales del Castell de Móra d'Ebre 2014