dijous, 15 de maig de 2014

Joan Barril i Jesús Maria Tibau protagonistes de l’onzena Jornada del Llibre Ebrenc dedicada a la narrativa breu

El programa de l'onzena Fira del Llibre Ebrenc, que se celebrarà juntament amb Litterarum, fira d'espectacles literaris de Móra d'Ebre, els dies 30, 31 de maig i 1 de juny, ja està enllestit i disponible als webs oficials de les dues fires. Com sempre una de les activitats més destacades és la Jornada del Llibre Ebrenc, que se celebrarà diumenge al migdia i que, com la fira, també arriba a l'onzena edició. Enguany aquesta jornada estarà dedicada a la narrativa breu; per això s'ha convidat l'escriptora i professora de la UAB Bel Olid, que encetarà l'acte amb una aproximació al gènere en forma de conferència i, tot seguit, moderarà el debat entre l'escriptor i periodista barceloní Joan Barril i l'escriptor ebrenc Jesús M. Tibau, per reflexionar també sobre el seu procés creatiu.

La fira enguany estarà també marcada per l'homenatge pòstum a l'escriptor tortosí Gerard Vergés, traspassat el passat 23 d'abril. Sens dubte un dels moments més emotius es viuran dissabte a la tarda quan s'inauguri el poema mural al pont d'arcades sobre l'Ebre, on en una de les pilastres s'escriuran alguns versos del seu poemari Long play per a una ànima trista (1986). Més tard, el mateix dissabte s'estrenarà l'espectacle musical Les paraules cantades de Vergés, del grup ebrenc Riu en So, a la Carpa Estrella Damm.

Organitzada per l'Ajuntament de Móra d'Ebre, el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, l'Institut Ramon Muntaner i el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, la Fira del Llibre Ebrenc estarà instal·lada a la plaça de la Cultura de Móra d'Ebre i comptarà amb una carpa de 200 metres quadrats en la qual es podran trobar més d'un miler de títols d'autors de les Terres de l'Ebre o de temàtica ebrenca. Hi haurà una dotzena d'expositors entre llibreries, editorials, institucions i entitats que editen llibres ebrencs. Just al costat s'instal·larà la Carpa Estrella Damm, on es faran algunes de les actuacions de Litterarum i els espais multimèdia de presentacions de llibres. Enguany es presentaran 24 novetats editorials, entre les quals destaca L'horitzó primer (L'Avenç), de Joan Todó; L'estiu de l'amor (Ara Llibres), de Toni Orensanz; Quarts i hores II. Terres llocs i paisatges (Arola), de Josep Santesmases; Castor: la bombolla sísmica (Saldonar), de Jordi Marsal; Amors gairebé eterns (Cossetània), de Josep Igual, o Les passions de la Menestrala (Cossetània), de Francesca Aliern.

En aquest mateix recinte firal hi trobarem novament la zona Litterarum Petits, un espai que pretén iniciar en el món de la literatura els xiquets i les xiquetes d'entre 0 i 12 anys amb activitats com aprendre a triar contes, contar-ne o inventar-ne. I la tercera Tapa Fira, on els restaurants i bars de la localitat podran oferir tapes especials al públic entre visita i visita a les parades de llibres.

"Litterarum Experience"

Litterarum – Fira del Llibre Ebrenc lligarà enguany més que mai literatura i turisme. Així, dins els actes programats en aquesta edició s'hi ha incorporat per primera vegada una ruta cultural pels racons més emblemàtics de Móra d'Ebre. Organitzada per l'empresa local Tarvitur, aquesta ruta porta el nom de "La Móra de l'Ebre: la noble vila oblidada". Paral·lelament també naix "Litterarum Experience", paquets turisticoliteraris que per 48 euros inclouen allotjament, més l'assistència a cinc espectacles programats, més una ruta guiada pel municipi. "Volem difondre la literatura de l'Ebre i la literatura catalana en general, i que això al mateix temps serveixi per atraure gent de fora i tingui una repercussió econòmica al territori", ha manifestat el director de la fira, Albert Pujol.

Tot i que la fira s'inaugurarà oficialment divendres 30 de maig, dilluns 26 ja hi ha les primeres presentacions de llibres i l'obertura de l'exposició «Català, llengua d'Europa», creada per la Direcció General de Política Lingüística, que ensenya la vitalitat de la llengua catalana en el marc de les llengües d'Europa i que estarà instal·lada a la Biblioteca Comarcal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La Banda de l'Escola de Música i Dansa de Móra d'Ebre interpreta 'El cant del Barça'

Via Crucis, baixada del Sant Crist per les escales del Castell de Móra d'Ebre 2014