dimecres, 7 de maig de 2014

Es presenten les novetats de Litterarum - Fira del Llibre Ebrenc 2014, enguany marcades per l’Any Vinyoli, el Tricentenari i Gerard Vergés

La programació de la que serà la setena edició de la fira d'espectacles literaris, Litterarum, i de l'onzena Fira del Llibre Ebrenc ja està pràcticament enllestida i aquest matí s'ha presentat a la seu d'una de les màximes institucions culturals del país, la Institució de les Lletres Catalanes, en un acte presidit pel director general de Creació i Empreses Culturals, Jordi Sellas, i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, i en el qual han intervingut l'alcalde de Móra d'Ebre, Joan Piñol, i el director de Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc, Albert Pujol. A més, també hi han estat presents alguns dels artistes i les companyies que participaran a Litterarum.

Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc se celebrarà els dies 30, 31 de maig i 1 de juny a Móra d'Ebre i enguany estarà marcada per diversos esdeveniments històrics i literaris que un esdeveniment com aquest no podia obviar: l'Any Vinyoli, la celebració del Tricentenari 1714-2014 i la mort del poeta tortosí Gerard Vergés, que ens va deixar el passat 23 d'abril.

En total s'han programat 20 espectacles de 15 companyies diferents provinents de Catalunya, les Illes Balears i Andorra. Entre les propostes, destaca el recital historicomusical Victus: del mal que van fer aquells soldats, interpretat per Sílvia Bel, Carles Beltran i Llúcia Vives, el qual comptarà amb la presència i participació especial de l'escriptor Albert Sánchez Piñol; així com dues estrenes lligades a l'Any Vinyoli: Cremades d'últim grau, d'Aina Huguet, i Esperit de Vinyoli, amb Sílvia Comes i Sílvia Bel Fransi.

També cal remarcar que per primera vegada es representarà un espectacle navegant pel riu. Es tracta de la proposta de teatre i dansa Empremtes, de Valer Gisbert, a partir de textos de l'obra Camí de sirga de Jesús Moncada i que s'escenificarà dalt d'un llagut convertit en escenari enmig del riu.

El director de la fira, Albert Pujol, ha destacat que "durant aquests anys  hem aconseguit augmentar la programació d'espectacles literaris a molts llocs del país". L'Alcalde de Móra d'Ebre, Joan Piñol, per la seua banda ha assenyalat què "cada vegada estem més orgullosos d'haver apostat per aquesta fira i sorpresos de la repercussió que té fora". Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes ha apuntat que "Litterarum és la història d'una aliança creativa entre literatura i arts escèniques". I finalment, Jordi Sellas, director general de Creació i Empreses Culturals ha afirmat que aquest fira d'espectacles literaris "connecta disciplines artístiques, professionals, programadors i tot el país".

Per una altra banda, entre les novetats més importants d'aquesta setena edició de Litterarum hi ha la creació de paquets turístics amb l'objectiu de vincular encara més la fira amb el turisme de les Terres de l'Ebre. En aquest sentit, s'han preparat ofertes que per 48 euros inclouen allotjament, més l'assistència a cinc espectacles programats, més una ruta guiada per Móra d'Ebre.

Una altra novetat és la creació d'una aplicació gratuïta per a mòbil que permetrà consultar els horaris i la programació i que vol ser una base de dades de tots els espectacles literaris existents i els festivals on es programin.

Els organitzadors de Litterarum també han arribat a un acord perquè Estrella Damm sigui patrocinador principal de la fira. Amb aquest acord es donarà un impuls promocional important d'àmbit nacional a l'esdeveniment. Sota el lema "Els plaers, de dos en dos", es posa en marxa avui mateix a les xarxes socials una campanya que lliga el plaer de la lectura i el plaer de beure una bona cervesa. A més, la vinculació d'Estrella Damm a la fira també ajudarà a millorar l'espai gastronòmic Tapa Fira.

Homenatge a Vergés

Enguany la Fira del Llibre Ebrenc portarà a Móra d'Ebre una trentena d'escriptors i s'hi presentaran una trentena de novetats literàries, mentre que a la carpa de la fira es podran trobar més d'un miler de títols d'autors de les Terres de l'Ebre o de temàtica ebrenca. De manera especial, la Fira retrà homenatge al poeta i humanista tortosí Gerard Vergés, traspassat el passat 23 d'abril. Així, a banda de l'estrena de l'espectacle musical Les paraules cantades de Vergés, del grup ebrenc Riu en So, també es farà un acte simbòlic amb l'escriptura d'uns versos que parlen del riu, del poemari Long play per a una ànima trista (1986), en una de les pilastres del pont d'arcades de Móra d'Ebre.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La Banda de l'Escola de Música i Dansa de Móra d'Ebre interpreta 'El cant del Barça'

Via Crucis, baixada del Sant Crist per les escales del Castell de Móra d'Ebre 2014